Historiamme

Etusivu » Meistä » Historiamme

Kaaos Company on helsinkiläinen integroitu tanssiryhmä, joka haastaa käsityksiä normatiivisuudesta ja vammaisuudesta liikuntataiteen keinoin. Vuonna 2010 perustettu työmme perustuu uskomukseen, että tanssi kuuluu jokaiselle keholle – ja että esitys voi olla voimakas väline muokata yhteiskunnan käsitystä erilaisuudesta, kyvykkyydestä ja taiteellisesta ilmaisusta.

Juuremme juontavat DanceAbility Finland ry:n juurille, jonka perustivat vuonna 2008 Gunilla Sjövall, Sally Davison, Tuuli Helle, Maija Karhunen, Outi Ivaska pieni joukko tanssin ystäviä ja vammaisaktivisteja. ​​He loivat yhdessä perustan yhteisölle, jonka tavoitteena on tuoda valokeilaan vammaisia ja ei-vammaisia taiteilijoita sekä luoda aidosti inklusiivisia tiloja.

Keskeisimmät vaiheet

  • Vuonna 2010 ryhmä kantaesitti Kaleidoskooppi – Moninaisuuden sietämätön kauneus -teoksen Kanneltalossa Helsingissä. Esitystä valmistellessaan ryhmä tajusi tarvitsevansa selkeämmän taiteellisen nimen kuin DanceAbility Finland. Pitkän ja kaoottisen palaverin jälkeen syntyi Kaaos Company.
  • Sittemmin Kaaos on kasvanut elinvoimaiseksi ja jatkuvasti kehittyväksi organisaatioksi. Luomme sekä improvisoituja että repertuaari esityksiä taiteilijoiden kanssa Suomesta ja muualta. Työtämme on esitetty teattereissa, kouluissa, kodeissa ja julkisissa tiloissa, mikä tekee tanssista läsnäolevaa, näkyvää ja elävää arjessa. Yli 2500 ihmistä on osallistunut sunnuntai-improvisaatio tunneillemme vuodesta 2009 lähtien, mikä on osoitus yhteisömme ohjaavasta osallistavasta hengestä.
  • Vuonna 2024 muutimme virallisen nimemme DanceAbility Finland ry:stä Inklusiivisen Tanssin Tuki ry:ksi, mikä merkitsi uutta polkua matkallamme. Tämä muutos tapahtui samaan aikaan, kun pitkäaikainen taiteellinen johtaja Sally Davison lähti, jonka johtajuus oli ratkaisevassa asemassa identiteettimme muotoutumisessa.

XDF tanssifestivaali

Vuonna 2016 Kaaos Company perusti X Dance Festivalin (XDF), joka on joka toinen vuosi järjestettävä festivaali, ja se juhlistaa osallistavia tanssikäytäntöjä. XDF on tila innovaatiolle, kokeiluille ja yhteyksille – se tuo yhteen taiteilijoita, opettajia ja yleisöjä ympäri maailmaa.

Jokaisilla festivaaleilla nähdään työpajoja, esityksiä, elokuvanäytöksiä, paneelikeskusteluja, haastatteluja ja esitelmiä.

  • Vuodesta 2021 lähtien olemme laajentaneet tavoitettavuuttamme tarjoamalla online-osan, mikä mahdollistaa osallistujien osallistumisen ympäri maailmaa. Olemme saaneet osallistujia, esittelijöitä ja esiintyjiä Ugandasta, Etelä-Afrikasta, Isosta-Britanniasta, Ranskasta, Uudesta-Seelannista, Yhdysvalloista ja Suomesta.
  • Vuonna 2023 festivaaleille osallistuii yli 2200 ja mahdollistimme yli 65 tanssitaiteilijan vammaisen tai ei-vammaisen työllistymisen festivaaleilla.
  • Sittemmin Kaaos Company on jatkanut kehittymistään. Esityksemme – sekä improvisoidut että repertuaariset – syntyvät yhteistyössä suomalaisten ja ulkomaisten taiteilijoiden kanssa. Niitä on esitetty teattereissa, kouluissa, paikkasidonnaisissa paikoissa, yksityiskodeissa ja julkisissa tiloissa, ja ne tekevät tanssista helposti lähestyttävää, näkyvää ja elävää jokapäiväisissä ympäristöissä. Vuodesta 2009 lähtien yli 2 500 ihmistä on ihmistä on osallistunut sunnuntaisille improvisaatiotunneillemme, mikä on osoitus yhteisömme osallistavasta ja tervetulleesta ilmapiiristä.

Kaiken tämän aikana nimi Kaaos Company on pysynyt – ja on edelleen nimi, jonka kuulet, kun ihmiset puhuvat tunneistamme, esityksistämme ja rakentamastamme yhteisöstä. Olemme ylpeitä voidessamme jatkaa tätä perintöä, kun luomme edelleen tanssia, joka häiritsee, yhdistää ja muuttaa.

Taiteellinen Johtaja 

Sally Davison (2010-2023)

Motivaationi on aina ollut luoda laajempi käsitys tanssista portaalina, joka paljastaa arkipäiväistä todellisuutta laajemman havaintokyvyn. Jokainen keho on portti havaitsemiseen ja kutsu tulla joksikin muuksi kuin mitä tiedetään.

Kun taiteellista työtä luodaan erilaisista ruumiillistumista, meitä kaikkia kutsutaan tiedostamaan omat oletuksemme, olettamuksemme ja ennakkoluulomme (joista monet voivat olla tutkimattomia sosiaalisia ja kulttuurisia kertomuksia ja ennakkoluuloja).

Aktiivinen osallistuminen vuoropuheluun, jossa pohditaan ”Mitä tanssi on?”, ”Kuka voi tanssia?” ja ”Mitä yleisö haluaa nähdä?”, on vaatinut teoksen jatkuvaa kehittymistä ja kehittymistä.  Esittämämme ja tuottamamme tuotteet ovat olleet jatkuvaa vuoropuhelua näiden kysymysten kanssa.

Taiteellisena johtajana olin aina kiinnostunut kehittämään työtä, jossa ideoidaan ja esitetään omaperäisiä ideoita löytämällä keskeisiä yhteistyökumppaneita, jotka voivat tukea tanssijoiden ja ryhmän ainutlaatuisuutta taiteellisessa työssä.

Sally Davison Kaaos Company

Kaaos Companyn tarkoituksena oli pitää prosessi sujuvana kutsumalla mukaan erilaisia esiintyjiä (ihmisiä, joilla oli kokemusta, mutta myös sellaisia, joilla ei ollut). Pitää keskustelu kasvussa erilaisten ruumiillistumien ja luovien prosessien kautta. Tämä ulottui myös siihen, missä teos esitettiin ja kenelle, sillä uskon, että tämä ei ainoastaan muuta käsityksiä ja kertomuksia, vaan myös tukee osallistavampaa tanssikenttää Suomessa, joka hyödyttää jokaista kehoa.

Aikeisiini Kaaos Companyn kanssa vaikuttivat suoraan omat ennakkoluuloni (mukaan lukien omat oletukseni, olettamukseni ja ennakkoluuloni), eikä teoksen kehityskaarta voi erottaa omasta jatkuvasta ruumiillistumisprosessistani.

Liity Jäseneksi 

Inklusiivisen Tanssin Tuki ry (Kaaos Company) on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tehtävänä on edistää esteetöntä ja osallistavaa tanssia. Inklusiivisen Tanssin Tuki ry tarjoaa sinulle ja yhteisöllesi tanssityöpajoja sekä erilaisia kursseja ja koulutuksia.